Svårt att få hjälp med intimbesvärBild: TT

Svårt att få hjälp med intimbesvär

Kli, kli och raffs. Kliar det i dina nedre regioner? Luktar det inte som vanligt? Svider det när du kissar? Dags och söka hjälp kanske? Men vart ska du vända dig? Frågorna är många, och likaså svårigheterna med att hitta rätt och få hjälp i vårdcirkusen runt intimbesvär.

De senaste åren har gynekologer gått ut i media och berättat om att patienterna är fler än de kan hantera. Fler läkare behövs inom området. Patienter vittnar även om att det är svårt att få tid hos en urolog, dit män med intimbesvär kan vända sig, men även kvinnor med urinvägsbesvär.

INDIVID har pratat med Stina. Under våren 2017 ville Stina, som vid tillfället bodde i Göteborg, boka en tid för en gynekologundersökning. En vanlig rutinkontroll för att se att allting står rätt till i de nedre regionerna.

 

“De prioriterade yngre patienter före mig”

 

– Vid tillfället var jag 23 år och tänkte därför att jag kunde gå till ungdomsmottagningen. Där sa de dock att de prioriterade yngre patienter före mig, och samtalet dit blev början på en massa runtskickningar mellan överbokade mottagningar.

Liknande upplevelse har även Andreas, 28 år, också bosatt i Göteborg. För honom handlade det dock om att få göra ett återbesök hos en urolog.

– Det hela började med att jag förra året fick åka in akut för pungvred, alltså min ena testikel hade vridit sig. Det gjorde sjukt ont, men jag fick hjälp direkt när jag kom in till akuten på Sahlgrenska. Problemet var bara att jag, efter det, skulle få komma på återbesök för att se om de möjligtvis skulle sy fast testikeln, och på så sätt förhindra att det sker igen.

Andreas fick dock ingen ny tid. I Göteborg fanns det inga tider hos någon urolog och det hela slutade med att Andreas till slut åkte till Varberg istället för att göra undersökningen.

 

“Det kändes skevt att de inte hade någon tid att boka”

 

– Det kändes skevt att de inte hade någon tid att boka. För mig var det ju superviktigt att kolla upp att allt var okej. Jag vill till varje pris slippa att få pungvred igen, min testikel kan dö av syrebristen som uppstå och då blir det ju svårare för mig att få barn i framtiden.

Stina, som försökte få tid hos en gynekolog gav, till skillnad från Andreas, tillslut upp. Efter att ha blivit hänvisad till flera olika mottagningar och slutligen fått tipset att höra av sig till en privatklinik, blev Stina samtidigt kallad på en cellprovtagning. Det är en rutinprovtagning som erbjuds alla kvinnor från att man är 23 år, med syfte att upptäcka cellförändringar.

– Jag hade ont om pengar just då, eftersom jag studerade, och kände därför inte att jag hade råd att lägga pengarna på en gynekologundersökning hos en privat gynekolog. När jag gjorde cellprovet sa dock barnmorskan att allt såg bra ut, och just då nöjde jag mig med det. Men jag tänker att jag snart igen ska ge mig på att försöka boka en riktig undersökning. Det känns viktigt, säger hon.

Att söka hjälp kan minst sagt kännas krångligt, kanske rent av som en omöjlighet. Det du kan göra är såklart att ringa vårdguiden för att få råd om vart du kan få hjälp. Annars så ska du som är under 25 år kunna vända dig till närmaste ungdomsmottagning. Åldersgränserna kan dock variera från mottagning till mottagning, men för personer upp till 25 år kan man alltid kontakta ungdomsmottagningens webbplats UMO.se. Där kan man enkelt ställa frågor till experter, hitta närmaste fysiska mottagning eller ta del av information om vanliga intimbesvär. Då det är svårt att få en tid bokad gäller det dock att du står på dig och inte ger upp i första taget. Du har rätt till vård.

Glöm dock inte att om orsaken till dina besvär är en könssjukdom så är du enligt smittskyddslagen skyldig att redovisa alla tidigare sexpartner du haft. Detta för att de i sin tur ska gå och testa sig, och på så sätt minska risken för att sjukdomen sprids.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.