Slagkraftig debut om vägen till försoning

Foto: Stina Wollter

Slagkraftig debut om vägen till försoning

Genom ett personligt och kraftfullt tilltal fortsätter Stina Wollter att inspirera. ”Kring denna kropp” är en naken självbiografi som vill förändra synen på oss själva.

Det är januari och det är nytt år. Resultatet av tolvslagets champagneskålar, med löften om nystart och målet om den nya kroppen syns i elljusspår och på gymanläggnignar: En beach-19 med lite större rumpa, plattare mage och synligare muskler för en lyckligare tillvaro. Önskan att förändra lite här och lite där tar så mycket tankeverksamhet att många bland oss blir helt utmattade. ”Tänk om jag tidigare förstått hur alldeles perfekt det har varit, oavsett om jag vägt 20, 95 eller 58 kilo? Tänk, all skit jag läst och sett som infiltrerat mina tankar tills jag trodde att det var mina.”  Det är två centrala meningar från Stina Wollters debutroman Kring denna kropp som är en självbiografi om relationen till sin egen och andras kroppar.

Stina Wollter är konstnär, radiopratare och kroppsaktivist. Under de senaste åren har hon även blivit känd för sitt uppmärksammade instagramkonto, där hon ifrågasätter och diskuterar samhällets normer. Nu fortsätter hon att förändra och påverka debatten om utseende och ideal genom en kraftfull och personlig debutroman. Med en skicklig balans blandar Wollter tunga ämnen som våldtäkt och misshandel, med knasiga och komiska självupplevda berättelser. ”Kring denna kropp” är en inspirerande bok om att våga älska sig själv.

Stor plats i boken har Wollters närstående kvinnor, som påverkat synen av hennes egen kropp inifrån och ut. Systern Ylva insjuknade tidigt i anorexi och avled senare till följd av ätstörningen. Sjukdomen åt upp de flesta samtalsämnen i barndomen. På konstskolan i Finland ber Wollter till gud om att få bli lite mer som den vackra och spröda klasskompisen Anna-Lisa. Tänk att få bli kvinnan som aldrig pratar mer än nödvändigt, omges av mystik och vara lite smalare, lite mindre. Det visar sig såklart att Anna-Lisa är precis lika avundsjuk på sitt håll och drömmer om att få bli större och uttrycksfullare. Wollter skriver: ”Vi är lika varann, men med olika sidor utvända mot världen.” Det är tänkvärt.

Wollter berättar också om mamman, skådespelerskan Anna Jenhoff, som ständigt strävat efter det söta flickidealet och tittat på Stinas runda, bullriga uppseende med förskräckelse. Det är inte förrän på senare år som dottern och mamman lyckas mötas och umgås som vänner. Men trots att mamman är närmare döden än dejting håller hon sig fortfarande borta från fettbildande produkter.

 

“En frustrerande och sorglig verklighet i vår samtid”

 

Omslaget av Kring denna kropp, Forum förlag

Idag ligger den vibrerande magmaskinen från TV-shop sedan länge nedpackat i sin kartong. Efter år av celulitkrämer, osäkerhet och tillfälliga dieter har Wollter slutat hata och börjat älska. Wollter berättar om livet som en av Sveriges mest inflytelserika kroppsaktivister. Konsekvenserna av att stå längst fram på barrikaden blir tyvärr näthat i mängder. En del av hatet kommer från de så kallade ”dickpicsmännen” som belamrar sociala medier med att skicka oönskade bilder på sina nakna kön. En frustrerande och sorglig verklighet i vår samtid. Det är också flera unga flickor som hör av sig till Wollter för att få stöd och hjälp när dickpicsmännen tränger sig på.

Att uppmärksamma detta utbredda stenåldersbeteende och avsaknaden av respekt på internet är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning mot förändring. Det tråkiga är att dickpicsmännen varken kommer att önska sig Wollters bok i födelsedagspresent eller ställa sig i väntelistan på biblioteket. Det är tyvärr de redan upplysta och halvt normkritiska kvinnorna som kommer utgöra majoriteten av gruppen läsarna till denna bok. För övriga kön blir det svårt att känna igenkänning och intresse. Det är beklagligt och trots att boken är lite väl pretentiös ibland skulle den i de bästa av världar varit obligatorisk kurslitteratur för gymnasieungdomar. ”Kring denna kropp” är en viktig bok.

När de poetiska reflektionerna om den egna livssitationen blir för långa och abstrakta stannar boken upp och tappar sitt annars relativt höga tempo. Annars skapar inspiratören Wolter träffsäkra formuleringar genom ett personligt och direkt tilltal. Ibland glömmer jag bort att jag läser en biografi och inte en självhjälpsbok i personlig utveckling. Wolter blir en tydlig förebild i kampen mot rådande kroppsliga normer och lämnar mig med en önskan om att alla ska, bli precis lika bra som hon på att, älska sin egen kropp. Utan att förändra lite här, och lite där. Det får bli mitt mål och nyårslöfte om nystart.

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.