MMA-stjärnornas blomkålsöron

Så hade matcherna slutat om blomkålsöronen fick avgöra

Vissa stoltserar med dem, för andra kan de upplevas som småläskiga. Men vilken MMA-fighter har egentligen de mest utvecklade blomkålsöronen?

Den som följt kampsporter och fullkontaktsporter vet förmodligen vad den kanske vanligaste, tydliga, följden kan bli fysiskt: Blomkålsöron, eller brottaröron som det också kallas.

Blomkålsöron kan utvecklas efter upprepade smällar mot örat, exempelvis under brottning. Brosket i örat skadas och blod eller annan vätska samlas – vilket leder till en blomkålsliknande, permanent svullnad om man inte direkt behandlar örat.

MMA-fightern Zvonimir Kralj, som du kan läsa ett längre reportage om här, är stolt över sina blomkålsöron:

– För mig är det en trofé som jag kämpat för att få. Innan jag började med kampsport ville jag ha brottaröron men kunde inte få det, säger han.

Kralj är långt i från den enda kampsportsutövare som har blomkålsöron, och i en del sammanhang ses det som en form av statussymbol. Vi kollade närmare på deltagarna i några av de mest uppmärksammade MMA-matcherna på senare tid, för att ta reda på vem som hade vunnit om blomkålsöronen var allt som räknades.

 Alexander Gustafsson vs. Jon Jones

Foto: TT

Alexander Gustafsson +++++

Redan när han 2013 intervjuades i Expressen var han ”skitnöjd med hur de utvecklades”. Nu lär Alexander Gustafsson inte vara mindre stolt över sina öron. Även om den uppsnackade matchen mot Jon Jones i mellandagarna inte gick hans väg vinner ”The Mauler” åtminstone kampen om de mest blomkålsliknande öronen. På ett sätt har de blivit karaktäristiska för honom, och deras puffighet gör helt klart något med hans image.

Foto: TT

Jon Jones ++

Har varit omtalad för sina skandaler och också förstås sina segrar i oktagonen. Därför är det kanske motsägelsefullt att ”Bones” blomkålsöron håller en lägre profil, men så är det. Visst finns begynnande svullnad här, men också klara konturer och ett djup som vissa andra saknar.

Amanda Nunes vs. Cris Cyborg

Foto: TT

Amanda Nunes ++ 

Om man kan vara MMA-fighter på högsta nivå utan att ha de största blomkålsöronen? Ja, det går faktiskt. Se bara på Amanda Nunes, som av många anses vara en av världens absolut bästa. Visserligen finns vissa tecken på något som har potential att likna ett blomkålshuvud, men Nunes har också en del ”mönster” kvar i sina öron.


Foto: TT

Cris Cyborg +++

Blev knockad av Nunes blott 51 sekunder in på den första ronden, när de möttes den 29 december. Öronmatchen är jämnare – med ett visst Cyborg-övertag. Har en jämn fluffighet på båda sidor, och på snibbarna kan dessutom hål för örhängen noteras. Även om det inte är de ultimata blomkålsöronen kan Cyborg här ta skön revansch mot Nunes.

Conor McGregor vs. Khabib Nurmagomedov

Conor McGregor ++

En av sportens absolut största showare – utan sportens största blomkålsöron. Den Italienformade svullnaden är inte något som gör honom till den mest skräckinjagande fightern. Öronen följer dessutom huvudformen prydligt, att jämföra med Alexander Gustafssons Shrek-liknande skapelser.

Foto: TT

Khabib Nurmagomedov ++++

 Vann mot Conor McGregor i oktagonen och hade tagit en klar seger även om öronen var det enda som räknades. Har ett par småcharmigt osymmetriska öron. Högerörat har svullnat till en fin jäst bulldeg, medan vänsterörat har kvar urgröpningen men i stället ger en känsla av att sticka ut mer från huvudet. Förbättringspotentialen på vänstersidan gör dock att han inte når toppbetyget.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.