Hallå där Andreas Meijer!

Foto: Privat

Hallå där Andreas Meijer!

Andreas Meijer, även känd som Magister snus i bloggformat och på Youtube, svarar på frågor om allt från hans första snusprilla till hur det var att medverka i TV4 nyhetsmorgon.

Om vi backar bandet, hur kommer det sig att du från första början började att snusa? Kommer du ihåg din allra första snusprilla?
Ja du, varför, är väl den stora frågan. Jag ville väl testa för att det verkade tufft.

Men jag minns min första prilla och det är ju inte något direkt stolt ögonblick, men det var jag och en kompis som skulle ta en promenad på ca 3 kilometer och det fanns en kiosk på vägen. Detta var innan det fanns någon åldersgräns på tobak så vi, 13-åringarna, köpte en dosa General portionssnus och testade. Vi gick hem till mig, såg vem som kunde ha snusen inne längst och garvade. Jag kommer inte ihåg vem som vann men jag kommer ihåg att jag kräktes som en nyfödd kalv.

Vad var det som fick dig att börja göra ditt eget snus? Fanns det några specifika faktorer som låg till grund för det beslutet?
Anledningen till att jag började med eget var helt enkelt ekonomi. V hade precis fått vårt andra barn, båda var studenter och vi behövde dra in på allt som inte var absolut nödvändigt. Att köpa snus kanske var nödvändigt för mig men inte i jämförelse med att vi behövde pengarna till mat. Jag skulle köpa ölglas till en släkting som fyllde år och såg att det fanns någon form av sats där det bara var att blanda lite grejer och värma så kunde jag få mitt eget snus på några dygn. Det var inte särskilt dyrt heller så jag tänkte att jag testar. Funkar det inte så får jag väl sluta snusa. Och på den vägen är det.

 Är du även en person som gillar att göra fler saker från grunden som exempelvis öl eller vin?
När det kommer till DIY (do it yourself) så är jag ett fan. Jag älskar att göra saker själv och från grunden. Det som hindrar mig är väl egentligen tiden. Men det vanliga, sylt, saft, mat och müsli eller att rosta eget kaffe, är ju saker som gärna får ta upp min tid. Fixa och trixa till så att saker funkar.

 

“Jag älskar att göra saker själv och från grunden”

 

Om jag inte vet hur jag ska göra så tar jag mig tiden att lära mig. Jag läser på om det jag vill veta. När jag skulle göra snus så läste jag allt som fanns på internet vid den tiden och det var inte så mycket. Men jag lade ihop informationen som fanns och började testa på egen hand, nu hade jag ju lyckats få så mycket information så jag kunde riskera att göra lite fel men vinna kunskap. Med handen på hjärtat så har jag nog slängt mer snus än vad som är rimligt. Men jag har vunnit mycket på att göra många misstag.

Med tiden blev det en Youtube kanal och en personlig blogg, hur kom du in på det?
När det kommer till bloggen så fanns den redan där. Mitt första recept ligger på en blogg som tar upp allt möjligt. Från politik till klimatologi och matrecept. Snuset var bara en liten flik på den bloggen men jag upptäckte snart att det var, och är, den del som fortfarande får mest trafik. Det fanns ett informationshål på internet och jag insåg att jag satt på ganska mycket kunskap som folk ville ta del av. Detta gjorde att jag skapade en ny blogg, helt tillägnad snus. Magister Snus skapades och lever vidare i sin enkelhet.

Vad är det viktigaste att tänka på när man gör Youtube videos och då specifikt instruktionsvideos?
Gällande Youtube så handlar det helt enkelt om kommunikation. Även om jag tycker om att skriva och läsa så det inte något som tilltalar alla.   Sedan är det faktiskt lättare att visa hur saker ska gå till än att försöka beskriva processer i text. Tänk bara om du ska skriva exakt hur någon ska göra för att lära sig köra bil enbart med text. Mina klipp är ju gjorda på ett mycket enkelt sätt och jag fick lära mig allt eftersom. Det viktigaste att tänka på är att kolla igenom materialet och se till att det som var tänkt att vara med faktiskt kom med. Mot slutet lärde jag mig att det är bättre att filma viktiga delar i tystnad för att lägga på ljudet i efterhand. Det är lättare att redigera ljud än att göra om en hel process.

Vilken, skulle du säga, är din målgrupp?
De som är min målgrupp är ju andra som tycker att det är intressant att göra snus hemma. När det kommer till seriösa tillverkare så har de nog inte så mycket hjälp av det jag gör, då det är så småskaligt. I och med en massa tips och trix så försöker jag få folk att slippa göra samma misstag som jag har råkat göra.

Har du märkt av ett större intresse av att göra sitt eget snus från när du började med din blogg och Youtube kanal jämfört med idag?
Hur det ser ut med intresse är ju svårt för mig att säga. Det finns grupper på sociala medier som har vuxit ganska mycket, så där finns ju ett intresse för detta. Även andra forum har vuxit men jag ser att det många gånger är samma personer som rör sig mellan olika snusforum. Däremot finns det ju mycket mer om egen tillverkning av snus nu än vad som fanns när jag började.

Du är ju engagerad i olika snusträffar, vad händer på en vanlig snusträff?
Snusträffarna ja, det kan vara allt ifrån att två personer möts och tar en kaffe till stora träffar med 30–40 personer som träffas och pratar snus. Vi byter snus och diskuterar tillverkning, smaker och tobak. Men framförallt så har vi det trevligt tillsammans och kan mötas över de normala sociala gränserna genom att förenas av ett starkt intresse till det svarta guldet.

Du heter ju Magister Snus på dina olika plattformar och jobbar till vardags som lärare. Är det på den vägen namnet uppkom eller finns det någon annan historia bakom det?
Namnet Magister Snus är självfallet kopplat till mitt yrke. I detta fall försöker jag ju på ett pedagogiskt vis visa hur det går till att göra snus så det blev ett ganska naturlig val av namn.

Du har ju varit med i TV4 nyhetsmorgon, hur var känslan inför att du skulle vara med där?
TV4 var ju en intressant grej att ha gjort men jag hann inte tänka så mycket på det. Jag skulle jobba samma morgon så det vara bara att ta sig in, svara på frågorna och blåsa till jobbet. Lite samma sak de andra gångerna jag varit med och diskuterat snus i media. Jag tror att jag får frågor på grund av att jag är hyfsat verbal och, vill jag tro, ganska tydlig med hur jag ser på saker.

 

 “TV4 var ju en intressant grej att ha gjort”

 

Sist men inte minst, vilka är dina tre bästa tips om man ska pröva på att göra sitt eget snus hemma?
Mina tre bästa tips är: Lär dig grunden innan du börjar experimentera, ha tålamod inför processen, våga misslyckas men upprepa inte samma misstag flera gånger.

Tack så mycket för din tid Andreas och lycka till i framtiden!
Tack själv!

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.