Det osynliga blodetJosefin Persdotter forskar om hur vi beter oss runt mens och varför.

Det osynliga blodet

 

Mens, mens, mens. Bindor, tamponger och mensslajm. Mens, mens och åter mens. Ord som får oss att rygga till. Men varför kan vi inte snacka om mensen? – Det finns inte ens ord för att beskriva mensen, säger Josefin Persdotter, doktorand i sociologi.

Ur snippan på skyltdockan finns en vintapp från en bag-in-box. En pöl av rödvin har tagit form under dockan och liknar ett kladdigt mensgolv. Det är bara ett exempel på den konst Josefin Persdotter skapat, som en motreaktion på tystandskulturen runt mens. Till vardags håller hon dock till vid Skanstorget i Göteborg, där hon just nu forskar och intervjuar kvinnor om hur de beter sig i badrummet vid mens.

– Dem behövde ord för att till exempel beskriva att mensen var slajmig. Dem försökte hitta sätt att beskriva blödningarna man har precis innan mens. Man har också rinnande blod ibland, klumpigt blod ibland och sen får man någon slags flytningsmix. Är det mens, eller vad ska man kalla det? Josefin berättar om hur avsaknaden av kunskap och ord om mensen påverkade hennes deltagares svar i studien.

 

“En menscykel är tiden när en kvinna är gravid tills det att hon inte är gravid”

 

Ord är dock inte det enda som saknas när det kommer till mensen. När killar på stan svarar på vad men menscykel är, hur mycket en kvinna blöder och om det är möjligt för en tampong att försvinna upp i kroppen, är svaren vitt skilda och ibland långt ifrån hur det egentligen ligger till.

– En menscykel är tiden när en kvinna är gravid tills det att hon inte är gravid, svarar en av de tillfrågade.

–Det låter väldigt jobbigt om en tampong försvinner i kroppen. Men det kanske den kan, den kommer väl ut igen på något sätt? Spekulerar en annan av killarna.

– Jag har inte haft mens. Men varje vecka liksom? Nån deciliter kanske? Spånar han sedan vidare på frågan om hur mycket man blöder vid varje mens.

Den genomsnittliga kvinnan blöder faktiskt en knapp deciliter vid varje menstillfälle. En menscykel är dock tiden från första dagen på själva mensen, till första dagen i nästa mens. Och en tampong kan inte försvinna in i kroppen, eftersom slida endast är en cirka en decimeter lång kanal som slutar med livmodertappen. Tampongen har liksom ingenstans den kan försvinna.

 

“Ingen skulle finnas till om det inte vore för mensen”

 

Okunskapen och tystnaden kring mens är dock knappast något nytt påfund. Det sägs till och med att själva ordet tabu kommer från det polynesiska ordet tapua, vilket i sin tur betyder just menstruation. Synen på mens som något äckligt och som inte bör talas om sträcker sig alltså långt tillbaka i historieböckerna. Tystnaden kan dock ha negativa konsekvenser för kvinnors hälsa och är något som Josefin Persdotter tycker borde diskuteras mer.

– Ingen skulle finnas till om det inte vore för mensen. Man borde ha en stor tacksamhet inför det här blodet, snarare än ett stort äckel.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.