“Det långa håret kommer jag ha kvar tills jag ramlar ner i graven”

“Det långa håret kommer jag ha kvar tills jag ramlar ner i graven”

 

 

Svarta kläder med bandtryck, jeansväst eller skinnjacka. Piercingar, tatueringar och, inte minst, det långa håret. Genom sitt utseende skapar man en känsla av gemenskap med andra som delar ens passion. För många hårdrockare blir kärleken till musiken en hel livsstil. Individ har tagit hjälp av fem svenska hårdrockare för att reda ut begreppen kring utseende, trender och hårets betydelse.

  

Utseende:

 

Mark Tägtström: Mitt utseende blir en social markör som skapar ett samband med andra fans som delar mina markörer. Utseendet kopplar oss samman och ger en stark känsla av tillhörighet. Utöver det ser en ju riktigt frän ut, men det ser jag som en bonus!

Emil Klangeryd: Det har blivit en livsstil för mig att ha på mig svarta kläder med bandmerch.

Daniel Hedis Hedlund: För mig är hårdrock, metal och gitarrer inte bara musik. Jag lever 24/7 med det. Det är en livsstil!

 

Foto: Privat

Foto: Privat

 

Hår:

 

Daniel Hedis Hedlund: För mig är det långa håret viktigt. Jag känner mig inte som “mig själv” i kort hår. Det långa håret kommer jag ha kvar ända tills jag ramlar ner i graven.

Mark Tägtström: För mig är det ganska viktigt, eftersom det är en del i min identitet. Men överlag inom scenen så skulle jag inte påstå att det är så viktigt längre. Metalscenen är överlag väldigt inkluderande oavsett hur en ser ut, det viktigaste är ju att vi alla delar en passion för musiken.

Erik Mattsson: Att ha långt hår är inte alls viktigt, att vara hårdrockare eller metalhead har inget med hårlängden att göra, det finns i själen!

 

Foto: Privat

Foto: Privat

 

 

Hårrutin:

 

Daniel Hedis Hedlund: För att inte slita ut håret allt för mycket tvättar jag det max en till två gånger i veckan. Jag använder schampo, balsam, hårinpackning och olja. Sen använder jag helt enkelt en hårborste för att kamma ut det.

Fredrik Karlsson: Jag tvättar håret varannan dag och använder schampo, hårinpackning och balsam.

Mark Tägtström: Ja, som förhoppningsvis alla andra med långt hår tar jag väl hand om det. Regelbundna tvättar, balsam och inpackningar för att hålla håret så friskt och fräscht som möjligt. Såklart borstar jag även håret varje dag. Ganska självklara grejer egentligen.

 

 

Foto: Privat

 

Trender:

 

Mark Tägtström: De lite äldre hårdrockarna börjar tappa håret, så att vara snaggad är kanske en “trend”, men mest av praktiska skäl. Jag skulle nog även vilja påstå att metal överlag aldrig varit särskilt trendigt. För mig handlar det inte om att vara snygg eller trendig, utan att låta utseendet vara en förlängning av ens personlighet.

Fredrik Karlsson: Kort hår och flintskallighet verkar bli vanligare.

Daniel Hedis Hedlund: Det skulle väl kunna vara att det verkar mer accepterat för hårdrockare att ha kort hår och “vanliga” kläder, både på scen och bland publiken. För mig förblir hårdrock och metal HÅR-ROCK tillsammans med alla andra hårdrocksattribut som tillhör denna LIVSSTIL.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.