Brygga eget öl – en bildserie om hur processen går till


Brygga eget öl

De senaste åren har det blivit allt vanligare att brygga sitt eget öl. Steg för steg går vi nu igenom hur processen går till.

Här har vi alltså malten som i det här fallet är uppdelad i tre stycken en kilos påsar. Vi ska idag brygga en Västkust IPA och använder oss därför av en Pale ale malt.

Nu har malten lämnat de tråkiga en kilos påsarna och hamnat i en BIAB påse som finns till för att på bästa sätt filtrera malten utan att själva malten följer med. Snart är det dags för påsen att hoppa in i kokkärlet som nu bör ligga på 74-75 grader.

.

Dags för malten att hoppa i kokkärlet. Rör om tills temperaturen har nått 68 grader och vänta sedan en timme. Men välj inte att gå ut med hunden under tiden, det är alltid bra att hålla ett öga på kokkärlet så att det inte kokar över och hela köksgolvet fylls med tråkig ölblask.

Snart har timmen gått och nu har stärkelsen i malten omvandlats till förjästbart socker. Höj temperaturen något när timmen har passerat och låt sedan din skapelse vila i 10 minuter. Puh!

Det här är den krångligaste delen av hela processen. Var gärna två när ni ska göra det här för det kan komma att bli problematiskt. Det som nu ska ske är att BIAB påsen ska plockas upp och låtas rinna över på antingen durkslag eller ugnsgaller, gör gärna båda så som på bilden. Häll sedan 2 liter 75 gradigt vatten över malten, håll fingrar i styr så ni inte bränner er, och tillsätt den vätskan till grytan. Allt avklarat? Toppen!

Den nya vätskan kallas vört och ska koka i 30 minuter. Nu kan ni ta en välbehövlig paus, värma en kopp kaffe eller dylikt.

När halvtimmen har passerat är det dags att tillsätta blandningens smak. I det här fallet, då det är en Västkust IPA, har vi valt en humle som ger en tydlig smak av de vi definierar som Västkust IPA. När smaksättningen är avklarad låter vi vörten koka i ytterligare en halvtimme innan kokkärlet ska av plattan och kylas fort som bara den!

Det var svalkande! Efter en lång dag på spisen får kokkärlet med innehållande blandning kyla ner sig. Det finns många sätt att gå tillväga för att på snabbast sätt kyla ner kokkärlet, vi har i det här fallet valt att täcka en hink med en presenning som vi fyllt med iskallt vatten och is. Då vi nu har bryggt under vinterårstiden väljer vi att ställa vårt eget konstruerade vattenbad utomhus för att på så sätt ännu snabbare kyla ner kokkärlet.

Under tiden som kokkärlet tar det kallt ute i kylan så finns det gott om tid att desinfektera jästhink och tillhörande material. När det är gjort och kokkärlet med blandning är nerkylt är det dags att hälla över den kylda blandningen till den desinfekterade hinken. Syresätt sedan blandningen genom att sätta på locket och skaka ordentligt, tänk dig att du dansar med en tvättmaskin, eller något i den stilen.

Projektets sista pusselbit är att tillsätta jäst. När det är avklarat placerar du hinken på en sval och lugn plats, utan räckhåll för solljus. Efter cirka två veckor är det dags för upptagning och efter cirka fyra veckor är du klar med ditt alldeles egna, hemgjorda öl. SKÅL!

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.