Antidepressiva allt vanligare bland unga


Bild: Fotograferna Holmberg / TT

Antidepressiva allt vanligare bland unga

Andelen unga patienter i Sverige som får antidepressiva medel har ökat med över 70 procent på 10 år. Statistik från Socialstyrelsen visar att över 130 000 patienter mellan 15-29 år fick antidepressiva medel utskrivet under 2017.  På Närhälsan Slottsskogen upplever de att depression är en av de största orsakerna till att söka vård idag.

Lars Salmi, som är allmänläkare på Närhälsan Slottsskogen, menar att de flesta som får recept på antidepressiva är de som själva kommer och ber om det på vårdcentralen och att det kan påverka läkarens beslut.

–  De vanligaste sorterna av antidepressiva är relativt ofarliga men jag irriterar mig på att yngre människor försöker lösa vardagsproblem med hjälp av tabletter. Ibland får man ta ett allvarligt samtal och säga att du bör prata med en psykolog eller kurator snarare än att du ska äta piller, säger Lars Salmi.

Trots den ökade mängden utskrivningar anser Elias Eriksson, avdelningschef på sektionen för farmakologi vid Sahlgrenska akademin, att användandet av antidepressiva ändå ligger på en rimlig nivå. Vilket beror på de olika användningsområdena för SSRI-preparat, den överlägset vanligaste typen av antidepressiva som skrivs ut idag, som även används för till exempel panikångest, tvångssyndrom, pms och social fobi.

– Det är en ganska stor del av befolkningen som har något av de tillstånden. Är man, som jag, övertygad om att de här medicinerna fungerar väldigt bra, då är ökningen i stort sett en positiv trend. Kommer vi över tio procent får man kanske fundera lite på om det bör plana ut, säger Elias Eriksson.

Elias Eriksson tror inte att det skett någon ökning vad gäller mängden depressioner i samhället. Istället tror han att den ökade mängden utskrivningar beror på att det finns en allt större acceptans för antidepressiva läkemedel, vilket leder till att fler väljer att söka hjälp idag.

– Så länge vi ligger runt 10 procent tycker jag inte det är något samhällsproblem, men jag tror att det är fler patienter idag som inte borde få dem för att de inte är sjuka. Utan som kanske söker sjukvård på grund av yttre anledningar, till exempel för att de inte orkar med sitt jobb, säger Elias Eriksson.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.