Alla strävar vi efter idealet


Alla strävar vi efter idealet

“Jag tror att de flesta av oss kan känna igen den där obehagliga tyngden i brösten som allt som oftast uppstår när vi skrollar igenom instagram flödet på mobilen”, skriver Tove Nilsson

Jag vill inte vara en kopia av idealet.

Smal men ändå kurvig. Liten midja, slanka ben, fyllig rumpa, utstickande höftben och stora bröst. Ja listan kan göras lång. Detta är bara några av de ideal som vi kvinnor tampas med dagligen och som, om jag nu ska vara helt ärliga, för de flesta av oss är omöjliga att uppnå. Vissa har stora bröst, andra har smala midjor och några har långa slanka ben. Men problemet är att den bild av kvinnokroppen som vi idag ser som idealet inte är verklighet för någon av oss.

När jag var yngre fick jag regelbundet kommentarer som ”Du är så himla smal” och ”Du måste äta mera”. Kommentarer som för andra inte hade någon som helst betydelse eftersom ordet smal enligt normen anses som något positivt. Själv sög jag till mig orden som en tvättsvamp och kunde inte tänka på något annat än hur fult smal jag var. Min högsta önskan var att få se ut så som jag då ansåg var ”precis som alla andra”, jag ville ju också ha lika snygga former som mina kompisar. Jag minns de underbara kommentarerna från killarna i min klass på gymnasiet, ”Alltså helt ärligt tycker inte jag det är nice med smala tjejer, jag gillar kurvor men samtidigt ska de ju inte vara tjocka heller”. Detta skulle föreställa killarnas tappra försök till att låta öppna för olika kroppstyper, ett försök som inte nådde hela vägen fram i min mening.

Vi människor är konstruerade till att vilja ha allt som vi inte kan få. Om du har rakt hår vill du ha lockigt hår, om du är kort vill du vara lång, om du har liten näsa vill du ha stor näsa och om du är smal vill du vara kurvig. Samtidigt påverkas vi ständigt av det så kallade ”stereotypiska utseendet”, det utseende som vi alla omedvetet eftersträvar.

Jag tror att de flesta av oss kan känna igen den där obehagliga tyngden i brösten som allt som oftast uppstår när vi skrollar igenom instagram flödet på mobilen. Idag känns det näst intill omöjligt att undvika alla bilder på tjejer poserandes i bikini eller med tajta träningsbyxor nedböjda över en skivstång på gymmet. För min del känns det inte så svårt att förstå varför kroppshets och svåruppnåeliga kroppsideal uppstår. Vi bombarderas ju av dem dagligen. Sociala medier framställer en bild av hur du bör se ut och vara för att bli en lyckad människa. Men det som läggs ut symboliserar inte verkligheten utan mer en perfektion som inte är realistisk. En perfektion som trycker ner oss kvinnor och som gör det omöjligt för oss att inse vår egen. Det är svårt att ändra på det genetiska, det som gör din kropp till just din egen. Det är och bör alltid vara en självklarhet. Vi är väl medvetna om att alla människor ser olika ut. Varför anstränger vi då oss så mycket för att bli exakta kopior av varandra?

Ideal och kroppshets har funnit i alla tider och det är troligtvis något som vi alltid kommer få tampas med. Vi jämför oss med varandra, gör allt för att upplevas som attraktiva, hoppas på att någon ska vilja ha oss och acceptera oss för dem vi är. Vi sminkar oss, målar våra naglar, smörjer in oss med olika krämer och rakar bort varje hårstrå på kroppen. Vi svälter våra kroppar, håller in våra magar och putar med rumporna samtidigt som vi försöker få i oss den dagliga mängden vatten för att underhålla vår förhoppningsvis återfuktade hud. Allt detta till följ av de intryck vi får från vår omgivning.

Idag kan jag låta kommentarer om min kropp glida förbi utan att de berör mig speciellt mycket. Efter ett tag tvingas vi nog alla till att inse att våra kroppar är vad de är och att vi inte kan göra så mycket åt det. Ändå fortsätter vi hela tiden drömma om en förändring, drömma om att en dag få det där utseendet som vi alltid hoppats på att få. Viktigt att komma ihåg är vi alla hur mycket vi än anstränger oss kommer se olika ut, och tur är väl det. Jag vill i alla fall inte bli en kopia av idealet.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.